Bedenk welke opties er zijn en ga wikken en wegen

'Op mijn 29e was ik klaar met mijn opleiding. Ik kom uit Spijkenisse en studeerde in Rotterdam. Ik heb nooit overwogen om daar te blijven hangen en wist altijd al zeker dat ik in deze regio zou blijven. Dat het Oostvoorne is geworden is toeval.'

In gesprek met Rick van der Velde
Huisarts in Oostvoorne (huisartsenpraktijk Middelland)

'Na mijn afstuderen heb ik eerst acht jaar als waarnemer gewerkt. Dat was nog best lang want dat ik me wilde vestigen was ook al lang duidelijk. In die acht jaar heb ik in mijn zoektocht veel meegemaakt. Vooral was helder wat ik niet wilde: geen solopraktijk, niet de (financiële) zorg voor een pand in slechte staat of sterk verouderde praktijk. Ook na een jaar waarneming voor een zieke collega bleek dat niet de juiste plek voor mij. Noem het kritisch, maar dat mag ook hè. Ik vestig me tenslotte voor een lange tijd, bij voorkeur met een populatie die bij me past.

Uiteindelijk hielp geluk een handje. In Oostvoorne kwam een plek vrij van een vertrekkende huisarts. Geen pensionering, hij verhuisde naar Drenthe en dat in een kort tijdbestek. Renate was de achterblijvende partner, zij nam de praktijk eerst in haar eentje over. Ik kwam als vaste waarnemer binnen en breidde mijn uren gestaag uit. Toen na een half jaar bleek dat we op alle fronten op een lijn zaten hebben we een nieuwe maatschap gemaakt.

Die aanloopperiode was bijzonder prettig, maar het feit dat je tweemaal de juridische structuur van de praktijk verandert was achteraf geen slimme zet. Wat een ongelooflijke hoop gedoe heeft dat gebracht. Daar hadden we wat anders op moeten vinden. Bijvoorbeeld dat de vertrekkende huisarts of een andere collega een half jaar formeel mede-eigenaar blijft of wordt. Maar dat is voortschrijdend inzicht. Het heeft me wel geleerd dat je goed alle opties moet verkennen en de consequenties ervan moet overzien. Daar had ik wel hulp bij kunnen gebruiken.

Vanzelfsprekend

Ik ben op een hele fijne plek geland, we rooien het prima samen. Voor mij was het praktijkhouderschap geen vraag maar een vanzelfsprekendheid. Ik ben graag zelf de werkgever en bepaal met Renate de koers. Er zijn geen financiële zorgen. We hebben het werk eerlijk verdeeld, de sfeer en samenwerking in het team is prettig en stabiel. Als praktijkeigenaar kun je daar op sturen, ik zou zelf om die reden niet in loondienst willen werken.

Mijn tip voor collega’s die een start overwegen? Kies voor regie! We weten waarom we überhaupt voor het vak van huisarts kozen. Maar het feit dat je de touwtjes in handen hebt doet er toe. Bedenk welke opties er allemaal zijn en ga wikken en wegen. Wat past bij jou, een kleine of grote praktijk. Dorp of stad? Welke mate van verantwoordelijkheid? Spring er in en ga ontdekken wat voor jou goed kan werken.'