De soep wordt hier niet heet gegeten

‘Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik na mijn opleiding terug wilde keren naar mijn geboortestreek. Dus toen ik bijna klaar was, informeerden hier al een paar collega's wanneer ik zou komen. Ze legden nog net niet de rode loper voor me uit.'

In gesprek met Jaap Buth
Praktijkhoudend huisarts in Ouddorp en Goedereede (praktijk Kop van 't Eiland)

‘Ik ben een echte plattelandsjongen, geboren in Middelharnis. Ik ging geneeskunde studeren met als doel: huisarts worden in deze regio. Tijdens mijn opleiding bij een grote praktijk in Etten-Leur leerde ik wat het inhoudt om praktijkhouder te zijn. Dat smaakte naar meer. Overigens vooral met dank aan mijn opleider daar. Die kant wordt in de opleiding helaas te weinig belicht. Hierdoor overzien jonge huisartsen hun keuzes misschien ook niet goed.’

In mijn keuze speelde mee dat ik verantwoordelijkheid wil nemen. Ik wil er langdurig zijn voor mijn patiënten; hen in alle levensfasen begeleiden. Verre reizen maken, de wereld zien of eindeloos wikken en wegen over mijn toekomst passen niet bij mij. Ik wilde me settelen in de gemeenschap, van betekenis zijn en een gezin stichten. Het bevalt me ontzettend goed hier. Het is een fijne regio om te werken en te wonen. Ik heb tijd, rust en geduld voor mijn patiënten. Een keuze voor het vak van huisarts, is een keuze voor de toekomstbestendigheid van zorg dichtbij huis. Dat betekent dat je niet eindeloos kunt waarnemen, op veel verschillende plekken of alleen op de post. Die vrijblijvendheid is niet goed voor de continuïteit van de huisartsenzorg.

Mijn toetreding tot de maatschap verliep soepel. Dat komt doordat we continu met elkaar in gesprek bleven, over alles. De verhoudingen waren direct goed. Er werd geen goodwill gevraagd, daardoor kon ik vlot instappen, daar ben ik mijn maten dankbaar voor. Zo gun ik het iedereen. Er komt veel kijken bij een maatschap; personeel, financiën, huisvesting en allerlei randzaken. Ik heb geleerd te roeien met de riemen die ik heb en niet heb. Beren op de weg zie ik nooit, ik ga elke uitdaging vol vertrouwen aan. Voor alles vinden we wel een oplossing, alleen niet altijd waar we ze verwachten.

Laat je daar vooral niet door afschrikken. Trek er een jaar voor uit om alles te leren. Echt, het lukt. Ik kom uit een ondernemersfamilie, dat is een voordeel. Mijn vader en opa runnen al decennialang een administratiekantoor. Al jong zag ik dat dit hard werken is en er tegenslagen overwonnen moeten worden. Maar het is ook: blij zijn en genieten van successen als alles lekker loopt.’

De taken binnen onze praktijk zijn prima verdeeld. Ons werkgebied is groot, maar ook divers en het is hier heerlijk wonen. Ben je net zoals ik een gezinsmens, sportief of juist een natuurliefhebber? Als je van vrijheid en rust houdt, zit je goed hier. De Randstad ligt om de hoek. Veel collega’s wonen daar, in 35 minuten zijn ze thuis.

We hebben een fijne patiëntenpopulatie; de soep wordt hier niet heet gegeten. Agressie en korte lontjes maken we eigenlijk nooit mee. Het gaat er hier een stuk vriendelijker aan toe dan in grote steden. De lijnen met ketenpartners zijn kort, we hebben er ook niet zoveel.

Tips?
Ik zou aanstaande stoppers dringend adviseren om heel tijdig in gesprek te gaan met kandidaten. Wees ook reëel, hoe laat je de praktijk achter, in welke staat verkeerd die? Is er een flinke investering nodig om die up-to-date te krijgen en is een hoge overname som dan realistisch?
Goeree-Overflakkee ligt om de hoek, kom eens een keer kennismaken.