Ik vind het spannend èn leuk

‘Ik heb eerst meters gemaakt als huisarts. Toen ik mijn onzekerheden kwijt was en tegen een stootje kon, werd ik ondernemer. En wat een uitdaging is dat!’

In gesprek met Eefke Krutwagen (41)
Apotheekhoudend huisarts in Oude Tonge (Huisartsenpraktijk oude Tonge)

‘Mijn eerste baan was in deze praktijk als huisarts in dienst  voor vier dagen in de week. Ik was net mijn opleiding aan het afronden een jaar daarvoor veel te vroeg van ons eerste kind bevallen. Er was een vacature voor vier dagen vast werk, prettig dicht bij mij in de buurt. Daar hoefde ik dus niet heel lang over na te denken. Ik had geen tijd maar ook geen behoefte om eerst wat te freewheelen en rond te kijken. Dat anderen wel graag een periode min of meer ongebonden willen zijn begrijp ik wel, maar ik denk dat er ook veel collega's zijn die het prima vinden om direct in te stappen.
 
Persoonlijk vind ik het belang van vestigen heel groot, dat hoeft niet per se als praktijkhouder. We kunnen daar best wat flexibeler mee omgaan. Maar je langdurig aan een praktijk verbinden is goed voor iedereen. Je wordt er ook een betere huisarts van.
 
In 2018 ging een collega met een solopraktijk met pensioen. Ik heb serieus overwogen de praktijk over te nemen, heb daar veel gesprekken over gevoerd. Uiteindelijk zag ik er van af, omdat ik een solopraktijk te risicovol vind. Ik voel me ook veel prettiger in een team. Twee jaar later trad ik toe tot deze bestaande maatschap, dat past me heel goed. Het was ook het juiste moment; ik had voldoende meters gemaakt en ervaring opgedaan en wist: ik heb dit vak echt onder de knie. Dat was voor mij het moment om in te stappen. Nog elke dag ben ik blij met mijn keuzes. Ik voer nu in de volle breedte het vak van huisarts uit. Kan patiënten duurzaam begeleiden ook als er palliatieve zorg nodig is of als mensen complexe zorgvragen hebben.
 
Inmiddels hebben we drie kinderen, van 11, 8 en 4 jaar oud. Tussen 2020 en 2022 constateerden mijn man en ik dat twee pittige banen in één gezin voor ons niet goed werkte. Het waren stressvolle jaren vanwege onder andere onverwachte veranderingen en overnames  in de maatschap. Mijn man heeft zijn werk aangepast. Dat was eenvoudiger dan míjn werk aanpassen. Hij is een eigen bedrijf gestart in tuinontwerp. Dat geeft ons de nodige vrijheid en flexibiliteit. Het heeft ons gezin heel goed gedaan en ik kan me focussen op de praktijk. De balans is nu goed.
 
Onze praktijk is ook apotheekhoudend. Dat brengt extra zakelijke taken en belangen met zich mee. Ik liep in het begin tegen mijn eigen gebrek aan ondernemerskennis aan. Ik had ook onderschat wat het is om een bedrijf met 37 mensen op de werkvloer, te runnen. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd en het ondernemerschap zit er beter in. Het is soms best spannend maar ik begin het ook steeds leuker te vinden. Natuurlijk hebben we weleens wind tegen, maar elk probleem is oplosbaar, zolang je verder kijkt dan de geijkte oplossingen.
 
Mijn tip? Als je in een groepspraktijk stapt moet je onderhandelen. Ik had een adviseur die mij hierin bijstond, maar achteraf gezien hadden er dingen beter gekund. Mijn advies is dan ook: vraag advies van iemand die ook in het vak werkt en het al eens heeft meegemaakt.
En: de deur om 18 uur dichttrekken kan best. Je hoeft niet overal bij te zijn om keuzes te kunnen maken. Dat is ook goed voor de balans met je privé leven.